A+ / A-

ОКТОМВРИ

ОКТОМВРИ

Есенни литературни празници

 град Бургас

От 01 до 30.09 ще протекат за петнадесети пореден път литературните празници в Бургас.Именно тогаваще бъдат представени най-новите и актуални произведения на български автори, ще има литературни премиери, беседи и други интересни събития.

Фестивал на поетите с китара”Есенни бардове”

град Разград

1 октомври – Световен ден на музиката и поезията.Тогава неслучайно се организира и фестивала в Разград. Концертите започват с изявите на съвсем млади таланти от Разград и региона, преминават през новите стихове на утвърдени местни поети, в растяща градация идват бардове с атрактивен репертоар и кулминацията е рецитал на известни и обичани български творци.

Панаир на царевицата

 град Исперих

Програмата включва изложба на предмети и сувенири от царевична шума, които са изработени от деца и възрастни по време на организирана специална работилница “Царевична фантазия” в Етнографската къща, Исперих. След това ще бъде организиран турнир от спортни състезания, известни на децата като “царевичен футбол”.
Игрите са съобразени с възрастта на участниците - подрастващи от началния курс и от 5-8 клас, като в тях те ще имат възможност да демонстрират сръчност, бързина и ловкост. В индивидуалните състезателни игри, в които ще се включат участници, както от Исперих, така и от цялата община, са предвидени състезания за редене на кули от какалашки, бързо ронене на царевица и много други.

Дни на японската култура в България

05.10 град София

През месеците октомври и ноември в няколко града в страната: София, Варна, Велико Търново и Стара Загора, с разнообразни инициативи ще бъдат отбелязани 23-тите Дни на японската култура в България. 
В програмата са включени редица изложби, театрални постановки, кино прожекции, концерти и лекции – всички с вход свободен. Ще бъдат представени японската кухня, архитектура, както и традиционни японски изкуства, като икебана, бонзай и хайку.

Фестивал “Танцова феерия под Хисарлъка”

град Кюстендил

Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в 5 категории: спортни танци, хип-хоп, брейк, бейлиденс и характерни танци. 

Тракийски хоров фестивал

12-14.10 град Ямбол

Международен фестивал на духовната музика

12-14.10 град Габрово

 Музикални дни”Проф. Недялка Симеонова”

В  рамките на ежегодния музикален празник, на сцената на хасковския театър “Иван Димов”, паралелно с концертните изпълнения на популярни наши симфонични оркестри и техните солисти, се организира и конкурс за млади цигулари.

“Малешево пее и танцува”

20.10 село Малешево, община Струмяни, област Благоевград

Всеки път, посетителите на фестивала имат шанса да се насладят на изпълненията на повече от 2500 изпълнители на автентичен фолклор от България и чужбина, които се надпяват, надсвирват или надиграват, а присъствието на събитието е същинско докосване до богатството на българската култура и душевност. 

Смешен филм фест

22.10 град Габрово

В програмата са включени филми от България, Русия, Украйна, Полша, Франция, Румъния, Австрия, Белгия, САЩ, Сърбия, както и няколко съвместни продукции. 

Пловдивски Джаз вечери

 град Пловдив

Пловдивските джаз вечери ви осигуряват четири вечери и четири нощи на пълно опиянение от джаз мелодии.

“Мизия танцува”

27.10 град Плевен

Програмата включва традиционни бългасрки танци- хора от северна България  и други местности.

Празник на кестена

село Брежани

Празникът започва с тържествена света литургия и водосвет на новата кестенова реколта в църква „Св. Димитър Солунски” в село Брежани.  Празничната програма ще се включат талантливите младежи и гласовитите баби от Община Симитли., танцови ансамбли,ревю на автентични носии, кулинарна изложба.

Национален тату фест

Октомври 2012-10-29

 По програма фестът ще започне рано сутринта, за да завърши в малките часове на следващия ден. Разнообразна по стил хубава музика, конкурси, екстремни атракции също ще са част от фестивалния ден.Конкурси за цветна татуировка,трайбъл, реалистична татуировка и др.

Международен куклен фестивал”Златният делфин”

град Варна

Национален конкурс за надсвирване с кавал “Никола Ганчев”

 с. Рудник

В чест на Никола Ганчев - един от най-талантливите и известни кавалджии по света, живял в село Рудник, Община Бургас, провежда конкурса в  родното село на твореца.

Панорама на японското кино

 град Варна

Филмите, които могат да бъдат видени, представят една далечна и екзотична култура, която обаче носи в себе си реализъм и кара европейския зрител да се потопи в нея, сякаш винаги я е познавал.

Младежки фестивал”Развий себе си”

град София

AIESEC – най-голямата международна студентска организация, се обръща към всички свои приятели в България с покана за едно различно събитие.

Фестивал на френското кино

 град София

Селекцията на филмите е представителна за съвременната френска киноиндустрия и е насочена към всякакъв вид публика

Ден на Банско

5 .10 град Банско

Ден на  Перник

19.10 град Перник

Ден на град трън

14.10 град Трън

Фестивал “Изкуството на барока”

град София

Фестивал за старинна музика в България, а в дните от 22 октомври до 29 ноември.

Празник на град Видин

26.10 град Видин

Фестивал на българския физически и визуален театър и пурвормънс

град Бургас

Национален фестивал на лешоядите

град Сливен

Дни на руската инструментална музика

град Бургас

Фестивал на българския игрален филм” Златна роза”

град Варна

Традицията "Златната роза" да се провежда веднъж на две години ще бъде нарушена и от тази година форумът за ново българско кино вече ще се провежда всяка година. Най-значителното събитие на българския игрален филм за годината ще се състои от 7 до 13 октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в Зала 1. Кинофорумът тази година се свързва с три юбилея - 50 години от първия фестивал "Златна роза" през 1961 г., 30-ото му издание сега и 20-годишнината на НФЦ.

Празник на плодородието

град Кюстендил

В град Кюстендил “Празникът на плодородието” се провежда в продължение на два есенни дни, в които се представя изобилието и плодородието на кюстендилския овощен край. Художествено аранжирани кътове с плодове и зеленчуци радват посетителите и гостите на празника. Есенните дни на плодородието са съпътствани от научна сесия на Института по земеделие, Инвестиционен форум, Карнавал на плодородието и редица други атракции.”Празникът на плодородието” увенчава есента и заявява Кюстендил отново като град -„Майка на овощарството”. Древните автономни пауталийски монети свидетелстват за това с изображенията си. Овощарската традиция на кюстендилския край се е съхранила жива през всички времена и е предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род.

 

           

 

ОКТОМВРИ