A+ / A-

МАЙ

МАЙ

Майски празници на културата “Сливенски огньове”

град Сливен

“Сливенски огньове” се провеждат в рамките на цял месец, през май - всяка година, а техен организатор е Община Сливен, с прякото съдействие на всички културни организации в града. Началото на “Сливенски огньове” всеки път се поставя с Международния фолклорен събор в гр.Кермен, и продължава с програма, в която са включени редица разнообразни и интересни културни събития и инициативи - преглед на постиженията на културните организации и институти на територията на Сливен и общината за изминалата година. 
Проявите се групират в няколко тематични кръга, като кулминацията е в дните преди 24 май – Празника на българската просвета и култура. Акцентът в празниците през май 2015, както и през други години е традиционното отбелязване на 10 май – Ден на Хаджи Димитър.

 

Международен младежки фестивал “Гергьовско веселие”

04-07.05 град София

Фестивалът има конкурсен характер и е отворен за всички читалища, културни институти, школи и състави по танци, студия, ЦРД, групи и др., занимаващи се със съвременно танцово изкуство. 
Конкурсът ще се проведе в следните направления:
- Характерни танци /танци на народите/;
- Мажоретни танци;
- Модерни танци /диско, Мтв, модерн, джаз, шоу, вариете и др./;
- Хип- хоп и брейк денс /улични, попинг, фрии стайл и др./;
- Танци по двойки /латино танци, стандартни танци, танго, рокендрол и др./.
Всички танци, които не отговарят на направлението ще бъдат оценявани в съответното направление, на което отговарят /т.е. ако един танц съдържа предимно елементи от танците по двойки ще бъде оценяван като танц по двойки, а не като модерен/.

Международен хоров конкурс “Проф. Георги Димитров”

град Варна

Нарича се още Майски хоров фестивал.През месец май във Варна на всеки две години се организира Международен хоров конкурс”. 

Fanta Dance Fiesta

10.05. София

 Fanta Dance Fiesta очаква всички почитатели на музиката и на прекрасните латино ритми, както и на хип-хопа и брейка,  Това ще бъдат не два, а цели три фестивални дни, изпълнени с много динамика и емоции, а уроци за начинаещи ще дават едни от най-добрите инструктори в областта на латино танците у нас.

Национален фолклорен фестивал” Болярско надиграване”

12.05. Велико Търново

Фестивал за любителски клубове

Национален турнир “Танцов свят”

12.05. Разлог

Турнирът има за цел да предостави нова актуална информация на социалната и професионална съвременна хореография. Да обогатява и развива творческото съзнание с нови похвати и идеи. Също така, да развива и разпространява сред подрастващото поколение различни танци. Турнирът е за аматьори.
Турнирът е рейтингов с конкурсен характер - определят се най - добрите във всяка категория, а също така и точната класация на всяка група по отношение към другите участници на мероприятието.

“Китна тракия пее и танцува”

12.05. Хасково

Фестивалът провежда на 12 и 13 май. Повече от четиридесет години инициативата пали и радва сърцата на родолюбивите българи от цялата страна. Като огледало на българската душевност и самобитност, съборът има за основна цел популяризирането на автентичния български и най-вече – тракийски фолклор. Протича под знака на конкурсна надпревара, но специални награди получават участниците, поднесли на публиката нови изворни песни и танци. Според обявения регламент, могат да участват както цели фолклорни колективи, така и индивидуални изпълнители. 

Национален фестивал за автентичен фолклор”Кехлибарен грозд

12.05. село Мезек

В него могат да вземат участие различни колективи, танцьори, ансамбли, индивидуални изпълнители и др. от страната, които ще се състезават съгласно регламента на фестивала. Участниците ще имат удоволствието да разгледат уникалната етнографска сбирка на селото, църквата “Свети Димитър”, както и други забележителности в региона.

Европейски поп-рок конкурс”Сарандев”

 град Добрич

Карнавал на хумора

19.05 ежегодно  град Габрово

Българската столица на хумора - Габрово всяка година поднася собствен уникален поздрав към всички почитатели на смеха и шегите. 
Традицията обаче повелява началото винаги да е едно и също- напълно в духа на габровския виц, всяка година карнавалното шествие започва със символичното отрязване на опашката на огромната шестметрова бутафорна габровска котка. Съпътстващи карнавала прояви са изложбите на карикатури, графики, рисунки и хумористични фотографии, подредени в Дома на хумора и сатирата; Националното наддумване “Благолаж”, по време на което сладкодумци от цялата страна разказват вицове по предварително зададена от организаторите тема; концертни изяви на известни певци и танцьори. Само така, дори и по време на криза, Габрово успешно защитава максимата: “Светът е оцелял, защото се е смял.”

Международен детски танцов фестивал “Приятелство без граници”

21.05 Сливен

В рамките на седмица през най-богатия на културни прояви месец Май, Община Сливен става домакин на деца от цяла Европа, които с песните и танците си огласят улиците и площадите на града. Фестивалната програма дава възможност на младите таланти от страната и чужбина да изявят своите заложби чрез музиката и танца и да получат знания за други страни и народи. Участието на повече от 500 деца от различни страни на Европа и Азия превръща фестивалните дни в празник на приятелството, доверието и сътрудничеството, създава трайни творчески контакти и взаимоотношения. Ежегодно в статута на фестивала се включват нови елементи в културната програма, които спомагат за извънсценичното общуване на децата и дават възможност за обмен на идеи и практики между специалистите от отделните страни.
“Приятелство без граници” е едно от най-мащабните културни събития в община Сливен и региона. Няма конкурсен характер – участниците са деца от 8 до 14 години, които представят традиционните танци на своите народи. От 2007 г. фестивалът е колективен член на Международния танцов съвет /CID/ към ЮНЕСКО.

 

 

Международен конкурс за изпълнители на популярна песен нова музика

25-27.05. град Горна Оряховица

Фестивал на античното наследство”Орел на Дунава”

25.05 ежегодно град Свищов

Провежданият от 2008-ма година в град Свищов Фестивал на античното наследство “Орел на Дунава”, е на път да се превърне в една от най-значимите прояви в международния събитиен календар. Създаден с цел съхраняване на историческата памет и опазване на античната култура, в уникалния за България фестивал, участие отбелязват групи за исторически възстановки както от нашата страна, така и от Европа. В дните на проявата, Свищов става същинска арена за гладиаторски битки, варварски нашествия, зрелищни борби, демонстрация на римски военни стратегии и техники, възстановка на легионерска сватба, пазар за роби и всякакви други атракции, пресъздаващи духа и атмосферата на Древен Рим. 

МАЙ