A+ / A-

СЕПТЕМВРИ

СЕПТЕМВРИ

Фотоваканция Приморско

01.09 град Приморско

От 1 до 9 септември в Приморско, се провежда международната фотографска среща “Фотоваканция”. 
Събитието традиционно събира хора с разнообразен интерес към фотографията на бреговете на Черно море. Професионалисти и аматьори от България и чужбина се събират, за да споделят емоцията фотография с много усмивки и забавление. Гостуват известни фотографи. Предизвикателството е голямо за всички фотографи, тъй като конкурсът е само за снимки, направени в рамките на събитието

Фестивал на младото изкуство”Виа Понтика”

01.09 град Балчик

В рамките на фестивала жителите и гостите на града можете да видите различни заглавия, в които участват студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов”.

Био Рали град Гурково

2.09 град Гурково

Събитието започва с Карнавално шествие, след което ще се премине и към състезателната част, а именно към състезателните дисциплини „Бързо разпрягане и впрягане”, „Скоростна отсечка”, „Майсторско кормуване”, „Теглене на каручки”, „Гола кушия” и „Магарофутбол”.

Есенен салон на изкуствата

03.09 град Пловдив

От 3 септември Пловдив традиционно се превръща в културна столица на България. Поводът за това – в града се открива Есенният салон на изкуствата, който ще продължи до края на октомври. В него се включват около 20 прояви от областта на театъра, киното, изобразителното изкуство, фотографията.

Фестивал за автентичен фолклор” Странджа пее и танцува”

06-09.09 Приморско

Международен фолклорен фестивал на инструментални и танцови групи”Раднево”

06-09.09 Раднево

Фестивалът включва конкурсна програма за български певчески групи за автентичен и обработен фолклор, инструментални групи, танцови състави и ансамбли, индивидуални изпълнители – певци и свирачи.

Рибен и миден фест

06.09 ежегодно град Каварна

Безспорният лидер днес в производството на миди по българското Черноморие е град Каварна. Богатият добив на този морски дар край осеяните с легенди и мистика брегове на нос Калиакра са вдъхновили местната кметска управа за успешната организация на една чудесна инициатива в началото на месец септември - Рибен и миден фест Каварна. Първото издание на феста е през 2004 година и оттогава ценителите на морска храна си знаят – щом наближи краят на лятото, в първите дни на септември – мястото на купона може да бъде само едно – Каварна.

Панаир на народните занаяти

06.09 Етъра, град Габрово

Проявата е ежегодна и се осъществява в първите септемврийски петък, събота и неделя. Тогава, майстори на народните занаяти демонстрират тънкости и умения в обработката на суровините и материалите до постигане на готовото изделие. Всеки гост на панаира, пожелал да си закупи предмет за спомен, може да го направи на панаирните щандове. Ако желаете можете и сам да изработите предмет, който след това също да закупите.

Международен театрален фестивал”Сцена на кръстопът”

10.09 ,ежегодно, град Пловдив

Провежда се  на сцените на Античния театър, Драматичния и Кукления театър в град Пловдив.

Фестивал “дни на камерната музика”

град Габрово

Световен фестивал на анимационния филм

10.09 град Варна

Световният фестивал на анимационния филм (СФАФ) се провежда веднъж на две години, в град Варна. Събитието се организира от Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм – Варна 2011” и Фестивален център – Варна, с подкрепата и под патронажа на Министерство на културата, Национален филмов център и Община Варна.
Официални езици на фестивала са български и английски.

Празник на стария град Пловдив

11.09 ежегодно град Пловдив

Стария град се превръща в сцена за концерти на фолклорни танцови състави, вокални групи, хорове, рок изпълнители, джаз-състави и балетни формации. 

Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите”

12-17.09 град Сандански

Фестивалът е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа. В него вземат участие  танцьори, певци, художници, фотографи, младежки лидери, студенти и други.

Международен фитнес фестивал “ движението е живот”

16-17-18.09 ежегодно град Варна

Варна е домакин на станалия вече традиционен Международен фитнес фестивал IFF Varna. Фестивалът очаква всички любители на спорта и активния начин на живот, всички, които се стремят да изглеждат и да се чувстват добре. Той е чудесна възможност за професионалистити в сферата на фитнеса да повишат квалификацията си. ридневната програма включва изключително интересни и разнообразни класове: от йога, стреч и PortDeBras до степ аеробика и функционален тренинг.

Делюви празници

 град Златоград

Ежегодно, в Златоград - през втората половина на месец септември се отбелязват дните, посветени на легендарния Делю войвода - златоградският символ на всеотдайност, достойнство и свободолюбие, пример за сила и чест. Според преданията той е един от най-прочутите и легендарни родопски хайдути. 

Международен конкурс за оперно пеене

17.09 Карлово

Фестивал на гроздето и виното

14.09 село Брестовица

Ежегоден младежки фестивал на изкуствата

19-23.09 град Стара Загора

Провежда се на Централни градски разкопки - арт дейности и Станционна градина – спортни дейности.
Фестивалът подкрепя  всички добри практики в сферата на младежките дейности. Акцент ще има неформалното образование като метод за творческа себеизява и креативност.
Фестивалът е разположен на различни алтернативни сцени, паркове, галерии, спортни площадки, Античен форум, Централни градски разкопки, Държавен куклен театър, Регионален исторически музей.

Международен технически панаир

24-29.09 град Пловдив

Фестивал на мажоретките

25.09 ежегодно Албена

Европейска нощ на прилепите

26.09 град София

Запазва се старата традиция и чествания на датата има в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Поморие, Байкал, Враца, Хасково, Шумен, Русе. В рамките на Кампанията ще можете да научите повече за тази тайнствени и уникални създания – къде живеят, как и с какво се хранят, каква е ролята им в екосистемите, колко дълго живеят и как отглеждат малките си, как „помагат“ на хората и колко „пари“ спестяват на държавния ни бюджет ;))

SOFIA DANCE WEEK”

 град София

Sofia Dance Week е международен фестивал за съвременен танц – изумителното и безгранично изкуство, което събира в една стихия театър, балет, музика, цирк, кино, дигитални технологии и всичко, на което са способни човешкото тяло и ум. 
Всяка есен Sofia Dance Week представя едни от най-вдъхновяващите и авангардни спектакли от световните танцови сцени.

Международен куклено- театрален фестивала възрастни”Пиеро”

Септември 2013 Стара Загора

Фестивалът „Пиеро” е създаден през 2000-ната година и е със специална насоченост – международен куклено-театрален фестивал за възрастни. Провежда се веднъж на всеки две години от 24 до 29 септември. Можете да видите представления на трупи от Германия, Испания, Австрия, Чехия, Словения, Сърбия, САЩ, Беларус, както и различни сборни трупи с актьори от всички краища на света. За по-изкушените и професионалистите има обсъждания, срещи, дискусии на различни техники и проблеми, представяния на книги и уъркшоп. Всъщност – може да присъства всеки желаещ.

Национален фестивал”Сребро в косите- песен в душите”

Септември град Бургас

Насочен към третото поколением фестивалът представя автентичен и обработен български фолклор, както и популярни естрадни, патриотични и стари градски песни.

Коко рок фест

Септември град Кърджали

Феста събира изгряващи млади рок-групи, които да получат тласък за развитие на кариерата си. Важна мисия е и да популяризира рок музиката във всичките й стилове - блус, ритъм енд блус, рокендрол, рок, хард рок, хеви метъл, кънтри рок, етнорок, джаз рок. 

Събор на деветашкото плато

Септември Крушуна

Съборът се провежда в местността “Гарваница” край село Горско Сливово. Песните, танците и закачките, както и организираните развлекателни игри и състезания имат за цел да направят местността по-известна и позната на масовия турист. 
С автентично изпълнение отбелязва своето присъствие всяко едно от деветте села в района на Деветашкото плато: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево и Тепава. Освен територията на цялата местност, в уникална сцена за изява на фолклорните изпълнители се превръща дори дъното на пещера “Гарваница”. Изложение и дегустация на кулинарни продукти дава възможност на всички присъстващите да опознаят вкусовете и предпочитанията на местното население. 

Фестивал на хвърчилата

Септември нос Шабла

Посвещава се на редкия и емблематичен за района вид птица – червеногушата гъска.

Фестивалът включва състезания с хвърчила за малки и големи, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и хвърчила, както и работилница за хвърчила на място. Съпътстващата програма на фестивала също е доста богата – представления на детски танцови и театрални състави от района, екскурзии за наблюдение на птици, изложби на наградените произведения от международния фото-конкурс “Дивото” и др..

Есенен салон на изкуствата

Септември град Русе

Програмата включва презентации на книги на известни автори, филми, и др.

Нощ на музеите и галериите

17.09 град Пловдив

В рамките на 10 часа повече от 50 места в града - музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове, ще се превърнат в огромна арт сцена.

Фолклорен фестивал”Балканска черга”

 село Шишковци

Фестивал "Балканска черга", посветен на майсторската скара, домашната ракия, фолклора и занаятите, ще събере българи, македонци и сърби в кюстендилското село Шишковци. Целта на фестивала според организаторите от сдружение “Роден край”, е да покажат бита и обичаите в балканския регион.
Селото е родно място на великия български художник Владимир Димитров – Майстора. Проявата ще се състои за първа година, а участие ще вземат над 2000 българи, македонци и сърби. Фестивалът на балканската черга, майсторската скара и домашната ракия и фолклора.

“Горичка филм фест”

град София

Кинофестивал, изключително обърнат към проблемите, промените и процесите на планетата и водещата ролята на човека в този негативен механизъм.

София ретро фест

 град София

Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София е мултижанров интерактивен културен фестивал, който с магията на словото, фотографията, художественото изкуство, танца, модния дизайн, сценографията и киното ще ни потопи, нас, съвременниците, в романтичната атмосфера на отминалата и забравена епоха и същевременно ще ни даде шанс да направим връзката между времената и да открием онези вечни механизми на живота, които ще ни позволят смело да продължим напред.

Sprite grafitti battle

град София

Форумът събира групи и графитисти от цялата страна, които рисуват в различни стилове и на различни теми, обединени от посланията на ъндърграунд културата. Очаквано с ентусиазъм от младите графити-артисти, събитието се превръща в център на алтернативните общества и събира хиляди почитатели от цялата страна. През годините, в които е бил организиран, фестът е бил посетен от повече от 25 000 зрители. В надпреварите досега са участвали повече от 100 графити-екипа и художници.

 

СЕПТЕМВРИ