A+ / A-

Шумен

Шумен

Град Шумен се намира в Североизточна България на 380 км от столицата София и само на 90 км от морския град Варна. Шумен има хилядолетна история, която може да се усети на всяка крачка в града. Открити са селищни останки, които датират още от бронзовата епоха. Климатът е умереноконтинентален. Зимата е относително студена, средната януарска температура е -0,5°C, а лятото е горещо със средна юлска температура 22°C. Средният годишен брой на дните със снежна покривка е между 35 и 40. Най-ниската температура в града е измерена през януари (-27,4°C), а най-високата – през август (45,0°C).

Забележителности: 

Паметник “1300 години България” - Монументът се намира на върха на Шуменското плато, откъдето се открива невероятна гледка. Чрез художествени и архитектурни похвати е разказана историята на държавата от нейното създаване от хан Аспарух до Златния век на цар Симеон Велики.

Шуменска крепост - археологически резерват

“ Тайните понори” - Уникалният карстов релеф на Шуменското плато е формирал 60 пещери, с денивелация от 115 м и  е сред най - дълбоките в Европа.

Мадарски конник- Село Мадара е разположено на около 15 км от областния град Шумен. Тук се намира една от най-големите забележителности на България- Мадарският конник. Уникален релеф на конник в естествена големина, изсечен в скалите на 25 метра височина. Надписите отстрани датират от времето на хановете Тервел, Кормисош и Омуртаг. Релефът е в списъка на UNESCO за паметници със световно значение. Археологическите находки датират от ІV в. преди н. е. до XV след н. е. Те са толкова значими, че дават повод на изследователите да нарекат Мадара “Българската Троя”. Това е място изпълнено с мистика и тайни. Тук е било главното светилища на българите от Първото българско царство. Могат да се видят езически тракийски и български светилища, църкви и параклиси. През XIV в. в мадарските скали е бил изсечен най – големия скален манастир в България с повече от 150 килии. Днес посетителите могат да видят дървена реконструкция на монашеска килия и малък скален параклис. На върха на Мадарското плато се намират останките на Мадарската крепост а в подножието има развалини на римска вила.

В близост до града са 2 от старите столици на България - Плиска и Преслав. 

Шумен

Хотели в Шумен 
- 4* -
4 stars category
Хотел Шумен, Хотели в Шумен


citytravel
Хотел Шумен
курорт: Шумен
категория: 4*
статус: активен

Четиризвездният хотелски комплекс "Шумен" е най-големият в областта и е приютявал под своя покрив короновани и държавни глави, десетки хиляди туристи и делови пътници от Бъолгария и от целия свят.От...
виж още »