A+ / A-

Монтана

Монтана

Монта̀на е областен град, разположен в Северозападна България  административен и стопански център на едноименните община Монтана и област Монтана. Намира се на около 45 км южно от река Дунав, на около 35 км на северозапад от Враца и на около 30 км на изток от границата със Сърбия. Населението на града към 2009 година е 45 350 жители.

Местоположение:

 Монтана се намира на река Огоста в предпланински район на север от Стара планина, заобиколен от изток от възвишението Пъстрина (555 м) и от юг от Монтанското бърдо (307 м), наречено в западната си част „Баира“. На югозапад от града се намира язовир „Огоста“.

Климат:

Климатът е умерено континентален, със студена зима и горещо лято. Средната температура през януари е –2°C, през юли 25°C. В последните 15–20 години температури от 35–40°C през лятото са обичайно явление.

Забележителности:

Сред основните забележителности на града са Историческият музей и Художествената галерия “Кирил Петров”, Драматичният театър, а по-известните исторически паметници и местности са архитектурният комплекс „Лапидариум“, историческата местност Кале баир, „Ашиклар Еко“, Язовир „Монтана“. Миналото на Историческия музей в Монтана е част от богатата история на България. 50 години музеят издирва, събира, съхранява и популяризира културно-историческото богатство в региона.

Можете да посетите и Художествената Галерия “Кирил Петров”. По мнение на специалистите това е една от най-богатите художествени галерии в провинцията. 
Южно от града се намират останките от римската крепост Кастра ад Монтанезиум. Именно оттам идва името на града. Повечето от находките, които са открити в нея, се пазят в Историческия музей на град Монтана. Само на 22 км западно от града се намира Лопушанският манастир. 
Язовир Монтана се намира южно от града - прекрасно място за почивка, спорт, воден туризъм и риболов. В околността има множество почивни бази и заведения. В района има редовни автобусни линии.

 

Монтана

Хотели в Монтана 
- 3* -
3 stars category
Ринг хотел Монтана, Хотели в Монтана


city
Ринг хотел Монтана
курорт: Монтана
категория: 3*
статус: активен

Хотел Ринг е разположен на брега на язовир „ Огоста” , предлагайки спокойствието, чистият въздух и красотата на естествената природа, въпреки, че хотелът е разположен само на 2000...
виж още »