A+ / A-

град Благоевград

Благоевград

Благоевград (до 1950 г. Горна Джумая) е град в Югозападна България, център на област Благоевград и на община Благоевград. Известен е с тютюневия комбинат „Благоевград - БТ“ АД, бирата Пиринско пиво и двата университета — Югозападен университет "Неофит Рилски" и Американски университет в България.

Благоевград е разположен в долината на река Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в т.нар. Благоевградска котловина между планините Пирин, Рила и Влахина.

Месторазположение и граници:

Благоевград е разположен в долината на река Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в т.нар. Благоевградска котловина между планините Пирин, Рила и Влахина.    Градът притежава уникално стратегическо местоположение, което е предпоставка за икономическо развитие и превръщането в туристически център. Разположен е до транспортен коридор 4, европейски път E79 - отдалечен е само на 31 км път от Република Македония, 83 км от Гърция, 88 км от Сърбия. Разстоянието до столицата на България - София е 96 км, до македонската столица Скопие - 183 км и до пристанищния град Солун, втори по големина в Гърция - 199 км. Наблизо са и най-големите ни зимни центрове - Банско (57 км) и Боровец (83 км), а най-близките курорти по бреговете на Бяло море са на 185 км.

 Климат:

Преходно-континентален със силно средиземноморско влияние, дължащо се на въздушните маси, които проникват от юг по долината на река Струма. Градът е защитен от студените северни ветрове поради естествената преграда на високите рилски масиви и възвишенията при село Бело поле (Област Благоевград). Благодарение на множеството планински гори около града и липсата на промишлени замърсители, въздухът в Благоевград е чист. Зимата е мека, кратка и почти безснежна. Лятото е дълго и сухо, отличава се с малкото количество валежи.

Забележителности:
Особен интерес за посетителите на града представлява възрожденския квартал Вароша с неговата уникална архитектура. На 200 м западно от него започва природния парк „Бачиново“, по поречието на рка Бистрица. По дължината на 2.5 километровата алея са разположени заведения, детски площадки, "Аквапарк- Благоевград" и закритият басейн. В края на алеята се намира изкуствено направено езеро с дълбочина между 2-4 метра което се пълни с вода от река Бистрица и в което плуват водни колела направени под формата на лебеди. Срещу малка сума, всеки може да кара лодките около обширното езеро. В близост до града е ски-пистата Бодрост.

Благоевград

Хотели в Благоевград 
- 3* -
3 stars category
Хотел Кристо, Хотели в Благоевград


citymountine
Хотел Кристо
курорт: Благоевград
категория: 3*
статус: активен

Реномираният хотелски комплекс "Кристо" е разположен сред зеленината на старинния възрожденски квартал "Вароша" на няколко крачки от центъра на гр. Благоевград. Капацитетът на хотела е 100 места, ...
виж още »