A+ / A-

Русе

Русе

Русе се намира в най-западната част на   най-голямата крайдунавска низина- Побрежие.Той  е и най-големият дунавски град в България с традиционно най-голямото пристанище. Транспортно-географското положение е благоприятно поради пресичането на територията на областта на 2 от европейските транспортни коридори (№ 7 и № 9 – р. Дунав), които осигуряват връзката между Европа и Азия (Балтийско и Северно море / Средиземно и Черно море). През Русе се осъществява и връзката между Дунав и Черно море на българска територия (Русе - Варна). Тук е единственото засега мостово съоръжение през река Дунав - Дунав мост. Областта е сравнително близо и до проектираната автомагистрала Хемус. Разстоянието от град Русе до другите големи градове в България е както следва:

София - 324 км

Пловдив - 300 км

Варна - 200 км

Бургас - 294 км

Плевен – 148 км

Велико Търново – 110 км

Габрово – 150 км

Трявна – 140 км

Троян – 190 км

Тетевен – 200 км

До румънската столица Букурещ само на 72 км. 

На 17 км от Русе е разположено гражданското Летище Русе в село Щръклево, което въпреки че в момента не функционира, би могло да бъде приспособено за редовни вътрешни и международни търговски и пътнически полети.

Русе  често е наричан „Малката Виена“ заради архитектурните паметници, в които са застъпени стиловете барок,модерн, неокласицизъм и сецесион. Тук се намират Пантеона н Възрожденците и Националния музей на транспорта. Наред с архитектурните има и известни природно забележителности:

 Русенски Лом“ е природен парк в България, разположен на около 20 километра южно от Русе. Паркът е наречен на река Русенски Лом — последния десен приток на река Дунав. Тук е и единственият действащ в България скален манастир край село Басарбово - „Св. Димитър Басарбовски“

Лесопарк Липник е разположен в района на село Николово, на 10 км от град Русе. Намира се в огромен горски масив от липови дървета с площ от около 20 000 декара, откъдето произлиза името на местността. Смятан е за най-големия лесопарк на територията на България.

Орлова чука е пещера в България. Намира се в близост до с. Пепелина, с. Широково, с. Острица и гр. Две могили. Тя е втората пещера у нас по обща дължина на галериите (13 437 м).

Западен парк Приста- Паркът е разположен на няколко километра западно от Русе, между пътя за София и река Дунав. Залесен е с широко­листни гори.

 

Русе

Хотели в Русе 
- 4* -
4 stars category
Хотел Best Western, Хотели в Русе


city
Хотел Best Western
курорт: Русе
категория: 4*
статус: активен

Сред брилянтно създадената архитектура, сред просторната атмосфера, която създава река Дунав, в най - речната столица Русе се намира хотел Best Westren Бистра и Галина".
виж още »
4 stars category
Хотел Космополитан, Хотели в Русе


city
Хотел Космополитан
курорт: Русе
категория: 4*
статус: активен

Русе е петият по- големина град в България, който е разделен от Румъния посредством най- голямата река в България - Дунав. Хотел Космополитан   предлага на своите гости шанса да се потопят в...
виж още »
- 3* -
3 stars category
Анна Палас, Хотели в Русе


city
Анна Палас
курорт: Русе
категория: 3*
статус: активен

Хотелът предлага общо 24 стаи и 6 апартамента. Стаите с две легла са 19, а с 1 легло - 5.
виж още »
3 stars category
Арт хотел Русе, Хотели в Русе


city
Арт хотел Русе
курорт: Русе
категория: 3*
статус: активен

Art Hotel Русе се намира на изключително комуникативно място, в непосредствена близост до главната пешеходна улица. Бутиковият Сити Арт  Хотел Русе  е ситуиран в напълно реставрирана...
виж още »
3 stars category
Хотел Космос, Хотели в Русе


sea
Хотел Космос
курорт: Русе
категория: 3*
статус: активен

. Разположен е в близост до централна автогара и ЖП гара и е на 10 минути от центъра на града. Хотелът е категория три звезди и разполага с 20 двойни стаи, от които 8 със спалня и 12 с отделни легла.
виж още »
3 stars category
Хотел Одисей, Хотели в Русе


city
Хотел Одисей
курорт: Русе
категория: 3*
статус: активен

Разположен в центъра на града на тиха улица, тризвездният хотел в Русе е подходящ както за делови гости на града, така и за туристи, посещаващи го за удоволствие. 
виж още »