A+ / A-

Банкя спа хотели

Банкя

Град Банкя се намира на 17 км западно от Град София, в подножието на Люлин планина, на средна надморска височина от около 700 м. Населението му е около 9500 души. Климатът в района е умереноконтинентален, със средна януарска температура + 2o C и средна юлска +19.6° С. Спокойствието на планината, чистият въздух и лековитата вода са причина Банкя да се сдобие със славата на курорт, предпочитан за отмора ибалнеолечение.

Банкя е прочута най-вече с минералната си вода, чиято температура е 36.5 - 37o C. Водата е с ниска минерализация, хипотермална, с ниска твърдост, бистра, без мирис, с много приятни вкусови качества и подходяща за ежедневна употреба. Използва се упешно за лечение на сърдечно-съдови заболявания и увреждания на нервната система. С минералната вода е свързано и името на Банкя, което означава "малка баня".

 В района на Банкя има много интересни забележителности. Сред тях са църквата „Св. св. Кирил и Методий", храмът „Мъченици Кирик и Юлита”, построен през 1932 г., както и църквата "Св. Георги" в кв. Иваняне, построена върху руините на стар оброчен храм от римско време. "Всях Всветих" (Вси Светии) в квартал „Вердикал” е най-старият християнски храм в района на Банкя. Счита се, че е построен веднага след Боянската църква (Х-ХІ в.).

На около 7 км от центъра на Банкя, в село Клисура, се намира манастирът „Св. Петка”, който е основан през ХІІІ век. Днес той е действащ девически манастир.

 

Банкя

Хотели в Банкя 
- 4* -
4 stars category
Банкя Палас, Хотели в Банкя


spa
Банкя Палас
курорт: Банкя
категория: 4*
статус: активен

Банкя Палас*****, Банкя     СПА хо­ тел Бан­ кя Па­ лас е четиризвезден хотел, раз­ по­ ло­ жен в гр. Банкя на 17 км. от центъра на столицата София, в по­...
виж още »