A+ / A-

АВГУСТ

ФЕСТИВАЛ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ

Фолклорен фестивал “ Жива вода”

 село Каран Върбовска

Фолклорен събор на танца


Spirit of Burgas

03.08 град Бургас

Само няколко издания от краткото му съществуване бяха необходими за почти революционното израстване на Spirit of Burgas от традиционен мюзик фест в културна институция за град Бургас. В трите си поредни прояви, състояли се съответно в три поредни години през месец август, фестивалът успява да привлече на Централния бургаски плаж не само рекордна за подобно събитие публика, но и да прикове върху себе си значимо международно внимание и интерес, довели до номинирането на бургаския фест за Best Overses Festival на UK Festival Awards, а също и за престижния European Festival Awards. 

Банско Джаз Фест

град Банско

Празник на курорта, минералната вода и Балкана

06.08 град Вършец

Традиционният Празник на курорта, минералната вода и Балкана. Идеята на празника е да се почете целебната сила на минералната вода и красивата природа на Вършец.

Национален събор на Хърцоите

село Кацелово

В русенска област, в близсот до община Две Могили се намира село Кацелово. Там и с епровежда този интересен събор. Право на участие имат само представители на етнографската група хърцои - непрофесионални певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи.

Национален тракийски събор”Богородична стъпка

11.08 ежегодно Старозагорски бани

Всяка година проявата дава сцена за изява на фолклорни певчески и танцови формации, както и на индивидуални изпълнители от цялата страна. Интересът към събора винаги е изключително голям, за което говори и броят на участниците в него. Миналата година той достигна над 2000 души - близо 100 групи и още толкова индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България. Улица на занаятите в центъра на курорта, детски пленер, посещение на красивия природен феномен “Богородична стъпка”, който се намира в околностите на Старозагорски минерални бани, са само част от акцентите в културната програма на събора, целящи да запознаят участниците с богатото културно-историческо наследство на района.

Национален фестивал на етносите

11-12.08 град Варна

Националният фестивал на етносите – "България за всички", посреща етнически групи и култури от цялата страна. Целта на проявата е да изтъкне предимствата на етническото и културното многообразие в нашето общество, показващи красотата на традициите на различните етнически групи. Това е форум за изява на изпълнителското майсторство на представители на различните етноси.

Празник на град Варна

15.08 град Варна

От 1993 г. християнският празник Успение Богородично е определен и за празник на града. В празненствата се включват и поделенията на Военноморските сили. През 2011 г. се навършват 19 години от началото на тази традиция. За варненци 15 август е официално неработен ден. С множество прояви ще бъде отбелязан Денят на Варна и тази година. 

Две емблематични за варненци църкви празнуват своя храмов празник на 15 август - Катедралният храм паметник „Св. Успение Богородично” и Старинен храм „Св. Успение Богородично”, известен сред варненци като „Малката Света Богородица”.

Фестивал на фолклорната носия

17-19.08 град Жеравна

Учавстват  самодейни състави от цяла България, представящи автентични хора , обичаи, песни и танци.

Беглика фест

17-19.08 Сърница

От 17 до 19 август , на поляните край язовир Голям Беглик се провежда едно от най-емоционално наситените летни събития у нас, което освен че се опитва да се превърне в традиция, съчетава в себе си творчество, спорт и природа – “Беглика фест”. Според организаторите, мисията на Фестивала е да провокира съзнателното общуване с природата, разгръщането на творческата енергия и себеизразяването; да спомага за натрупването и развиването на положителен заряд в обществото. В този смисъл “Беглика фест” се стреми към създаването, разпространяването и опазването на българските културни ценности в областта на музиката, аудиовизията, театъра, архитектурата и цирковото изкуство. Започнал като обикновена инициатива, “Беглика фест” днес е един успешно реализиран проект и резултат от дългогодишната работа на организацията “Байкария” в района на Баташката планина.
Периодът за провеждане - средата на август, съвсем не е избран случайно. Само така може да се подсигури спокойствие на птиците по време на най-чувствителния за тях период – гнезденето. Открита сцена за провеждане на Фестивала е зоната, предвидена за туризъм и къмпинг в защитена местност “Балтъ боаз”.

Национален фолклорен събор ”Рожен”

18.08 Смолян

Повече от сто години Роженските ливади над Смолян са не просто част от прекрасния планински пейзаж наоколо, а знаково място както за самия град, така и за Родопите въобще. Някога, тук се събирали жителите на три, изкуствено разделени околни села, а по време на тези родови срещи, българите – освен, че приготвяли традиционното родопско чеверме и разменяли взаимно семейни новини, не спирали да пеят народни песни под съпровода на гайда. Така, постепенно тези родови срещи прерастват в национален събор на всички родопчани, изселили се във вътрешността на страната, докато през 1961 година – точно на Роженски ливади, се ражда прочутият гайдарски оркестър "Сто каба гайди", превърнал се по-късно в емблема за роженския събор. 
Постепенно, Рожен, освен в синоним на родопската песен, се превръща и в най-голямата сцена за нейната изява и представяне, и така – до обявяването на събора за общонационален. Провежда се на всеки четири години през месец август и продължава два дни. По традиция, откриването става с песента “Бела съм бела, юначе” – химн на Родопите, под съпровода на Стоте каба гайди. За огромната значимост на това културно събитие, говори фактът, че оттук са започнали своя творчески път известни изпълнители на родопската песен като Надежда Хвойнева, Бойка Присадова, Христина Лютова и други.

Международен детски младежки фестивална изкуствата”Ние-21 век”

комплекс Слънчев Бряг

Във Фестивала вземат участие млади таланти до 21 години, като жанровете за изява са без ограничение – хорове, вокални групи, танцови формации (модерен и характерен танц, балет, фолклор, стилизиран танц, брейк данс, хип-хоп), мажоретни формации (батон и пом-пон), оркестри (духови, фолклорни и други), циркове, театри на модата, нетрадиционни форми на изкуството, улични изкуства, бойни изкуства и други.

Международен фолклорен фестивал

20.08 град Бургас

Започнал като Балканиада на народните песни и танци, за кратко време фестивалът се превръща в значимо международно събитие за ценителите на народното творчество. В биографията на международния фолклорен фестивал са вписани имената на 440 фолклорни състава с над 18 хиляди участници.
Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка", учредена от Община Бургас. Наградата представлява статуетка "Нестинарка" - дело на скулптора Ненчо Русев, диплом и парична сума.

Миндя Рок фест

село Миндя

В село Миндя, община Велико Търново се състои един от най- запомнящите се рок фестивали в България. В фестивала учавстват добри групи, има бира и скара, а също и палатков лагер. По време на рок феста в село Миндя се осъществяват и изложби, разпродажби на книги, предмети и етнографски уникати.

Национален събор на каракачаните

град Сливен

Всяка година през месец август, ценителите на етнофолклора и етноколорита имат уникалния шанс да станат свидетели на традиционно провеждащия се в местността Карандила край Сливен национален събор на каракачаните в България. По статистически данни, ‘черните бегълци от Беломорието’ както често изследователите им ги наричат, наброяват между 10 и 15 хиляди на наша територия. Специално за събора, тук пристигат техни представители от различни краища на страната - Карлово, Казанлък, Берковица, Вършец, а понякога и събратя от Гърция и Македония.

Празници на изкуствата в Аполония

27.08 ежегодно град Созопол

Вначалото на септември, с последните слънчеви лъчи на лятото, в Созопол се събира истинска плеяда от хора на изкуството. Следват десет дни, изпъстрени с разнообразни прояви на общо пет фестивални сцени. Често явление е, някои от изявите да са национална и дори световна премиера. Разбира се, заслужената благодарност както на творци, така и на публика за това вдъхновено събитие, всеки път е отправена към един човек – известният български цигулар проф.Димо Димов – основател на созополските Празници на изкуствата “Аполония”.

Международен филмов фестивал” Любовта е лудост”

31.08 град Варна

В края на август-началото на септември, всяка година от 1993-та насам, във Варна си дават среща киното и любовта. Едва ли има по-подходящо място за това от брега на морето. Тогава настъпва часът на българските киномани, които отблизо могат да се докоснат до любимите си актьори. 
Набрал вече достатъчно популярност, фестивалът все по-често се превръща от поле за изява и в привлекателно място за творчески срещи и контакти на хора от областта на киното. Достатъчно е да споменем присъствието на известни имена от световното кино като Иржи Менцел, Кшиштоф Зануси, Георги Данелия и др.
Напълно в духа на кинофестивала, неговата голяма награда е наречена “Златната Афродита”.

Фестивал на фолклорната носия”Скок във времето”

град Жеравна

Фестивалната програма включва концерти, гайди, духова музика, зурни, тракийски оркестър, игри, песни, танци около огъня,  нестинарски игри и др.

“Рок В Рила”

  местност Бели Искър

Съборът включва надсвирване на български групи

Пирин Фолк Сандански

град Сандански

Участие в него заявяват творци и изпълнители както от България, така и от съседните ни държави – Гърция, Сърбия, Македония, Румъния.

Национален фолклорен фестивал “Фолклорика

град Царевец

Международен фолклорен фестивал Нестия, Сапарева Баня

град Сапарева Баня

Във фестивала участват фолклорни певчески и танцови състави и ансамбли, хорове, индивидуални изпълнители и инструментални групи, както и изпълнители от различни видове изкуства.

Международен фолклорен фестивал

град Приморско

Фестивал без конкурсен характерм който се провежда с цел съхранение, популяризиране и изява на българските обичаи, бит и култура.

Арт Фест “Изкуството- мисия възможна

град град София

В градинката на Народния театър , сред атмосферата на талантливи автори и творци се провежда фестивал на изкуството. Там от различни материали може сами да произведете нещо магични и различно, или най - малкото да се насладите на усмихнатите хора, настроени на творческа вълна.

Летни културни празници

град град Копривщица

Петдневните летни празници включват богата програма от танци и културни прояви.

Гайдарско надсвирване и илинденски събор

град село Гела

От 2001 година по време на събора се организира гайдарско надсвирване. На него ежегодно се събират повече от 100 гайдари и гайдарски групи, включително от далечна Япония, и дори Австралия. Всичко това по традиция се случва през първите събота и неделя на месец август, като през 2011-та това са датите 6 и 7 август. Това е най-големият събор в региона и за него се готвят цяла година хората както от самото село Гела, така и от всички околни села. 

Световен шампионат по фолклор “World Folk”

град град Несебър

Концертите се състоят в Античния амфитеатър в Несебър и на други места и сцени в Несебър и Слънчев бряг.
Фестивалната програма предвижда конкурси в следните категории: фолклорни песни, фолклорни танци; фолклорни ансамбли, стари градски песни, духови и фолклорни оркестри, популярни и естрадни песни, индивидуални изпълнители, по всички категории има и класиране на младежи до 19 години.

Фолклорен фестивал “Белинташ фест”

град Кум Кидик

В подножието на мистичното тракийско светилище Белинташ, в местността Кум Гидик, община Асеновград, да съпреживеят уникалното усещане за вечност от докосването до миналото чрез посещение на фолклорния фестивал “Белинташ фест”.

Международен фолклорен фестивал Варна

град град Варна

Началото на варненския фестивал е поставено през 1992 година. Оттогава, всяко лято морската ни столица става по-пъстра и богата с фолклорните мотиви, танците и усмивките на участниците от пет континента.

Международен панаир на и занаятите и изкуствата

Международният панаир на занаятите и изкуствата е най-голямото арт изложение в България. Панаирът на занаятите и изкуствата е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и приложно изкуство, художествените занаяти, музиката. 

EAST NOISE FEST

град Варна

През август Варна се  превръща в  домакин на двудневния хардкор пънк фест.

Празник на динята

село Салманово

Празникът на динята в шуменското село Салманово започва да се провежда в края на 80-те години на 20 век – винаги през месец август. Предпоставка за това е добре развитото производство на дини в района, което местните земеделци демонстрират по време на самия празник. За жителите и гостите на Салманово се организират различни състезания – за надяждане с дини, надплюване с динени семки, носене на най-много дини под една мишница, ядене на диня със завързани очи, скачане на въже с дини в ръце. Атракция за гостите представляват конкурсите за динени фенери, литературният конкурс на тема „Динята”, конкурсите за най-голяма и най-малка диня. Провежда се и конкурс за плодови салати от дини и пъпеши. Към детската публика е насочен конкурсът за изработване на бостански плашила.

Международен фестивал “Жреци на музите”

град Царево

Всяка година в Царево се събират  талантливи деца и младежи от цяла България и представители на няколко европейски държави и САЩ , за да вземат участие в Международния фестивал, който не е просто поредица от концерти, а творческа територия за създаване на изкуство и приятелства. 

Международен фестивал на творчеството” Роза на света- панаир на творческите идеи

град Варна

Седемдневен фестивал с богата програма включваща съвместни проекти с Еко парка в курорта “Св. св. Константин и Елена” и Университетската ботаническа градина – Балчик. Инициативите са под наслов "Една планета - обща отговорност" и са насочени към екологичното възпитание на участниците. Проектите са свързани с идеята на фестивала, която е да привлече вниманието на международната общественост към екологичните проблеми със средствата на изкуството.
Фестивалът ще представи още творческите постижения на художествени колективи и солисти от различни страни. Освен поле за изява на талантите, събитието цели да изгради нови отношения на приятелство и толерантност между гражданите от различните европейски страни.
Всички участници във фестивала ще бъдат детайлно запознати с туристическите и културни забележителности в град Варна.

Лятна академия за изкуство”Огънят на Орфей”

ежегодно, Широка Лъка и Смолян

Всяка година в края на август се провежда културното събитие. в Академията са включени международни майсторски класове по оперно и народно пеене, класически и народни музикални инструменти, народни танци, изобразително изкуство, литература и др. 

Фестивал “София диша”

град София

Всяка събота и неделя от 6- 31 август улица”Цар Иван Шишман” оживява. Фестивалът е истиснко спортно събитие с културен характер. Всички желаещи да поспортуват, да поиграят са добре дошли.

 

 

 

АВГУСТ