A+ / A-

ЮНИ

ЮНИ

Празник на Розата

град Казанлък

През месец май в долината на розите се разнася небесен аромат- дошло е време за розобер. Подбалканските градчета Казанлък, Карлово и Калофер са в пълна готовност да посрещнат всички родни и чужди туристи, пожелали да станат част от един ритуал, превърнат от години в традиция. В чест на розата – се обяввява и царица  на цветята, като в истинска приказка! И за това спокойно можем да кажем че тук се провежда най-ароматният и най-красив фестивал на територията на цяла България – Празникът на розата. 
Честванията на празника винаги са през първия уикенд на месец юни. По изключение – могат да бъдат преместени и по-рано. Независимо от това, всеки път тържествата протичат с конкурс за избор на Царица на розите, в който се включват млади момичета от града. Условието, за да участват в конкурса е те да завъшват своето средно образование в същата година.
В ранната свежа утрин, под звуците на специални фолклорни песни, те навлизат в розовите градини, самодейни фолклорни състави от общините наоколо изпълняват автентични танци, а на фона на бавна мелодия на кавал, избраната за Царица на розите поздравява присъстващите и ги кани да откъснат розов цвят за спомен от нейното царство. След официалното откриване на Празника на розата, присъстващите могат да се включат в общоградските тържества или да се запознаят нагледно как се добива розово масло в единствения у нас Музей на розата, намиращ се в Казанлък.

 

Фолклорен фестивал “Златната гъдулка

 град Русе

Провежда се през месец Юни, като точната дата на проявата се определя от главния организатор – Общината на града. На открита сцена, насред естествен природен амфитеатър, в близост до живописния бряг на река Дунав - край хижа “Приста”, всяка година след поставеното начало, певчески групи и индивидуални изпълнители на автентичен или обработен фолклор, се представят пред компетентно музикално жури с песни, фолклорни етюди, ревю на носии, старинни обреди и обичаи. 

Международен фолклорен фестивал” Тракия танцува

град Пазарджик

 

Празник на розата и минералната вода

 град Павел Баня

Международен фестивал на православната музика

07.06 Поморие

Фестивалът се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, а организаторите: Сливенска митрополия, 
Община Поморие и “Младежко сдружение - България” за осма поредна година ще посрещнат хорове от България и от целия свят в живописния черноморски курорт Поморие. Засиленият интерес към православната музика, към нейното съхранение и разпространение, към създаването и изпълнението на нови православни песнопения, са в основата на желанието и стремежа и на организатори, и на участници да поддържат живи традициите на събитието. 

Вино и рози в долината на тракийските царе

08.06 Казанлък

Фестивал за народни танци “от Трън по-убаво нема”

09.06 град Трън

Фестивалът се провежда под патронажа на Кмета на Община Трън и има за цел да се опознае и популяризира прекрасния Трънски край; да се съберат любители на българското хоро, с чието родолюбие се съхранява ценното ни фолклорно богатство; да се популяризира дейността на клубовете за народни танци от страната.

Летни музикални дни”

юни-юли град Русе

Междунарден фестивал на анимационния филм “Златен кукер”

11.06 София

Фестивал, в който се включват анимационни филми от цял свят. Двете основни награди са звънящите статуетки на Златния Кукер – за Най-добър анимационен филм от всички 137 и Специална награда за Най-добър студентски анимационен филм, на името на великия български аниматор, режисьор и художник Пройко Пройков – обичан от студентите си учител, инициирал в тайните на анимационното изкуство много млади хора, получил всички възможни отличия на национално ниво и множество награди .

Международен детско-юношески фестивал “Слънце, радост, красота”

15.06 ежегодно град Несебър

Една от основните задачи на фестивала е обединяването на децата от България и чужбина в творчески съюз, запознаване с културата на България.

Международен музикален фестивал “Варненско лято

 град Варна

Всяка година, през месеците юни-юли, морската ни столица Варна става една от най-предпочитаните дестинации у нас. Варна посреща участниците в най-старият музикален фестивал на България, който същевременно е един и от тези с най-дългогодишни традиции въобще на континента. (стартира от 1926 година)
Фестивалът притежава многожанров характер и предлага артистична изява на изпълнители в областта на операта, балета, хоровата, камерната и симфоничната музика, и др. В рамките на фестивала се провежда и лятна академия с майсторски класове, водени от известни имена в световната класическа музика. Достатъчно е да се отбележи името на проф.Минчо Минчев като неин артистичен директор. Само така, “Варненско лято” има възможността да съчетава през годините традициите на музикално-изпълнителското изкуство с утвърждаването на млади таланти.

Международен фолклорен фестивал” Евро-фолк -Черно море”

21.06-01.07 Приморско

Фолклорният фестивал се организира от Euro Folk Academy, Balkan Folk Academy и други организации в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2012” – Светът е телевизия. Домакин на фестивала са градовете Приморско и Китен, област Бургас.

Международен младежки фестивал” Фолклор без граници

22.06 ежегодно град Добрич

На две сцени – в Добрич и курортен комплекс Албена, от 2001 година се провежда Международен младежки фестивал-конкурс “Фолклор без граници”. Две са и формите, в които протича – конкурсна и фестивална. В конкурсната част се състезават солисти и състави от певци и инструменталисти в три възрастови групи и общо дванадесет категории. Най-престижната награда на “Фолклор без граници” е Гран при – за цялостно постижение във фолклорното изкуство. От своя страна, фестивалната част има пет категории. Сред тях попадат етномузика, фолк джаз, театър на костюма, концерти на именити гости, концерти на международното жури, а също – множество творчески срещи, майсторски класове, изложби и други.

Международен фолклорен фестивал “Странджа,моя люлчина

22-24.06 град Царево

Участие във фестивала са заявявали над 50 български състава и фолклорни групи от Гърция, Полша, Сърбия и Македония.

Празникът на черешата

22-23.06 Кюстендил

Навсякъде черешови дървета с аромат на лято!! На 22 и 23 юни градът сякаш се преобразява.Всяка вечер се провеждат различни събития – танцуват фолклорни групи, детски състави разиграват сценки, пеят се песни. Обикновено се прави и изложба от детски рисунки.

Музикален фестивал LOOP ELEVATION

22-24 юни Доброславци

Авиобаза Доброславци отвори врати за музикално, фестивално събитие с комплимент към всички фенове на истинската музика, които ще пристъпят  във владенията на секретната база на 22, 23 и 24 юни.
Гарантират се спортни и интерактивни забавления. И разбира се местността предлага и къмпинг зона.

Средновековен панаир

22-24.06 град Асеновград

Панаира пресъздава Българското средновековие и средновековието на Балканите в периода 1185-1420г.
Периода на Второто Българско царство, по предание на 24 юни (еньовден) е умрял Иван Асен II.
Панаирът е възможност да се докоснете до ежедневието, бита, занаятите, бойните техники на средновековният Българин и на народите на Балканите от средните векове. Ще чуете средновековна музика, ще опитате средновековна кухня, игри и забавления, ще видите истински рицари и войници от средновековието.

В панаира ще видите:
* Бит и Занаяти 
* Средновековна кухня
* Средновековни игри
* Лекции за периода
* Костюми
* Жива история
* Въоръжение
* Стрелба с лък, копие, прашка

Русенски карнавал

22-24.06 град Русе

Подготовката и реализирането на идеите на организаторите се осъществява в дните около 24 юни, Еньовден – един от най-важните празници в народния календар, с който са свързани множество мистични вярвания за слънцето, билките, тревите и водата. 

В тяхна чест е създаден карнавала - маски, костюми и много разнообразна музика работят върху настроението на жителите и гостите на града.

Международен фестивал на изкуствата”Перперикон

23-30.06 град Кърджали

гр. Кърджали и класираният на второ място в класацията „Чудесата на България” археологически комплекс Перперикон, са домакини на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”. Фестивалът има за своя цел да отдаде заслужено уважение и почит към най-изявените творци на нашата съвременност, с принос в развитието на българската култура. 

Белите нощи в Разград

23-24 юни град Разград

По традициясе провежда в различни места на града, които носят културният му облик. Много танци, песни и стилове от минали времена допринасят   за едно наистина  празнично настроение.

Летен театрален фестивал

24.06 град Банско

Банско е домакин на единствения летен театрален фестивал в България. Негов инициатор е актрисата Нона Йотова, а целта му – да представи на жителите и гостите на курортното селище най-посещаваните представления от изминалия сезон. В този смисъл, фестивалът няма конкурсна програма. В продължение на една седмица обаче, в читалище “Никола Вапцаров” всяка вечер публиката има възможност да се срещне с най-атрактивните спектакли и доста от звездите на родната театрална сцена. 

FUNCITY-Младежки фестивал

29.06 град Варна

Стотици млади хора - творци, представители на неправителствени оганизации, формални и неформални групи ще се изявят в различни области на музиката, уличните спортове, визуалните и танцовите изкуства, театъра, игрите, занаятите и др. Всеки посетител ще има възможност да стане съпричастен към различните атрактивни дейности според желанието и възможностите му.

Международен фестивал на късометражното кино

град Балчик

Международният фестивал за късометражно кино “В Двореца” възниква първоначално като сцена за изява на студентско кино. Постепенно, участие в кинофеста заявяват стотици оператори, режисьори и продуценти от цял свят, които обичайно се събират за среща в Балчик в началото на лятото, през месец юни. Доказателство за световната величина на проявата в Балчик е фактът, че с всяка изминала година непрекъснато се увеличава броят на предоставените за селекция от журито кинотворби, надминали внушителната цифра от 4000 за последното издание на събитието. 

“Пауталия”- Международен фолклорен конкурс

29.06-3.07 град Кюстендил

Джулай морнинг

30.06. ежегодно Камен Бряг

Всяка година, в последния ден на юни, се наблюдава как по-малки или големи, емоционално настроени групи от хора на различна възраст, се изнасят масово към брега на родното Черноморие. Истински родни последователи на хипи движението в Америка от 60-те години на XX-ти век на средна възраст, но съхранили жив младежкия си дух, младежи и девойки, търсещи краткотрайни приключения или просто любопитни да научат какво се случва там в първото юлско утро, както и множество фенове на рок музиката – всички те пристигат край морето, за да станат част от поредния Джулай Морнинг. Заедно с големите огньове, китарите и бирата, в символ на хипарския празник се е превърнала и едноименната песен “July Morning” на английската група “Юрая Хийп”. Сред култовите места за посрещане на Джулая у нас, е местността Огънчето при село Камен бряг. От години, то е сборно място на посрещащите изгрева на 1-ви юли, а е наречено така заради откритото някога в скалите газово находище.

Национален събор-надпяване”Странджа пее”

Юни село Граматиково

Съборът-надпяване “Странджа пее” е проведен за първи път през 1960 година в странджанското село Граматиково. Надпяването има за своя главна цел да осъществява популяризиране на богатото песенно творчество от Странджа чрез издирването и утвърждаването на нови дарования. Участници в конкурсната програма на събора могат да бъдат изпълнители от всички краища на страната (певци, групи и инструменталисти) на изворен фолклор от района на Странджа. Допускат се и изпълнения на песни от района на Сакар и Източна Тракия. 
Конкурса се провежда веднъж на 4 години и следващото издание е предвидено за лятото на 2015 година.

Насред мегдана в Арбанаси

юни Арбанаси

Проявата е продължение на фестивала „Хоро сред село”, който се е провеждал в село Арбанаси през 1987 и 1988 г. Насред мегдана в Арбанаси” има за цел да популяризира фолклорните и танцови традиции и културата на различните етнографски региони в България, да съдейства за съхраняването, развитието и популяризирането на българските национални традиции, обичаи и занаяти и да съдейства за широк културен обмен между общините и отделните фолклорни състави.
В конкурса участват любители, които могат да представят изворен и обработен фолклор в певческото и танцовото изкуство, разпределени в три възрастови групи – деца до 10 г., младежи до 20 г. и възрастни над 20 г.

Международни младежки фолклорни “ Орфеевни празници

Юни град Смолян

Международен фестивал на детско-юношески групи за автентично фолклорно изпълнителско изкуство, „Орфееви празници” са известни и като Детски Орфееви празници – Смолян. Участват детски фолклорни състави от всички етнографски области на страната – певци, инструменталисти, танцьори. 

Фестивал Слънце - Луна

Юни село Делчево

В китното село Делчево, община Гоце Делчев се провежда фестивал на древните тайнства”Слънце-Луна”.Започнал в Триградското ждрело, преминал през Пирин и чевстван сега и в село Делчево.Сред атракциите по време на събитието са: посрещане и изпращане на Слънцето, тайнство “Мълчана вода”, танцов ритуал за пробуждане на енергиите, вечер на семейното огнище и много други.

Международен конкурс за изкуства”Радост на брега

Юни град Бургас

Участват  всички изпълнители музиканти – инструменталисти и певци, танцьори, артисти, поети и художници от страната и чужбина. Целта на конкурса е изява на

талантите в областта на музикалното, танцово, изобразително, сценично и литературно изкуство.

Международен фолклорен фестивал “Песни и танци без граници”

Юни град Свиленград

Участват различни танцови състави, ансамбли, групи за народни песни, народни хорове и оркестри, фолклорни състави и индивидуални изпълнители от България и чужбина.

Международен фестивал на инструменталната музика

Юни Албена

Национален детски фолклорен фестивалс международно участие”Слънце иде”

Юни село Радомир

 

 

 

 

 

 

 

ЮНИ