A+ / A-

МАРТ

МАРТ

Песпонеделник Широка Лъка

село Широка Лъка, град Смолян

Провежда се в първата събота и неделя на месец март и често съвпада с деня на Сирни заговезни от църковния календар. Наличието на думата ‘понеделник’ в названието на кукерския събор е остатък от някогашната традиция да се празнува именно в първия ден на седмицата, когато на прага на пролетта, кукерите – ‘песяци’ хуквали да гонят и да плашат селските кучета. Ето, как и думичката ‘пес’ попада в специфичното название на тази толкова пъстра и не по-малко шумна проява. 

 Тодоровден в Бачево

03.03 Бачево

На Тодоровден в село Бачево, община Разлог, обл. Благоевград, жителите са в особено настроение- коневъдството има вековни традиции тук, и за това местните жители празнуват Тодоровден от незапомнени времена, започва трескава подготовка за празника. Пада се в първата седмица на великия пост. В центъра на селото конете биват ритуално захранени и след водосвет за здраве, празникът продължава в местността Власовица, където се провеждат конни надбягвания, известни като конски кушии.

Винария Пловдив

град Пловдив

По време на месеца на виното у нас се провежда от години в Пловдив международна изложба по лозарство и винарство “Винария”. По традиция, събитието събира на едно място водещи производители на вина и спиртни напитки, както и представители, свързани с отглеждането на лозя и посадъчен материал. 

В дните от 23 до 26 февруари 2011 всеки ценител на виното може да посети Панаирното градче в Пловдив, където обичайно се провежда “Винария”, и да открие неповторимата атмосфера на един, изпълнен с дъхави и опияняващи аромати, празник. 

Мартенски музикални дни

град Русе

Град Русе пази традициите на един от най-старите и престижни музикални фестивали у нас. От 1961 година до днес, градът край голямата река петдесет поредни пъти е бил домакин на Мартенски музикални дни, в рамките на които своя изява са имали доста от известните и утвърдени имена сред изпълнителите на класическа музика. 

Празник на Град Велико Търново

22.03 град  Велико Търново

Празникът на Велико Търново обичайно продължава три дни, които са изпълнени с разнообразни културни прояви и събития. Началото се поставя винаги с празнична Света литургия, отслужена в църквата “Св. 40 мъченици” в квартал “Асенова махала”. След водосвет за здраве на жителите на града, потегля празничното шествие, което стига до площада през Общината. Следва празничен калейдоскоп от концерти на обичани български поп изпълнители, изложби, стрийт парад. Кулминация в честванията на Велико Търново е аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина”, който се случва независимо от атмосферните условия и всеки път радва присъстващите със своята атрактивност.

Европейски музикален фестивал Варна

град Варна

 В продължение на един месец Варна е домакин на един от най-значимите музикални форуми за класическа музика у нас.

Национален фестивал за народни хора “хоро се вие извива”

град София

 

МАРТ