A+ / A-

ФЕВРУАРИ

ФЕВРУАРИ

Международен фестивал кукове Раков

град Раковски

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове - Раковски” е вторият по големина фестивал след Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр.Перник.
Той се организира ежегодно, петъка и съботата преди „Великденските заговезни” и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата”.

Кукерландия Ямбол

 град Ямбол

 Той е организиран за пръв път през 2001 година, а от 2005-та започва да отбелязва международното участие на маскирани групи от Ирландия, Словения, Сърбия, Турция, Македония и други. Провежда се в дните 24 - 26 февруари  като участниците се разпределят в две възрастови групи: до 14 годишна възраст и над 14 години. Съответно, за всяка възрастова категория е предвидена надпревара за кукерски и отделно за сурвакарски и други маскарадни групи. 

Фестивали на маскарадните игри: Стара загора, Павел Баня, Стралджа и Карлово

Всяка година между Месни и Сирни заговезни, т.е. през Сирната неделя.Се провежда фестивала в Стара Загора и Павел Баня.

До преди няколко години, в маскарадните кукерски игри са вземали участие предимно мъже, но днес наравно с тях се включват и жени, а също и деца

Характерните за Тракия кукерски игри имат различни названия – Кукеровден, Куковден, Куклинден, Старчовци, Джумалии и други, които произтичат главно от наименованията на самите участници. Кулминацията на всеки карнавал обичайно се пада в неделния ден от Сирната седмица, когато рано сутрин – от всяка махала потегля шествие с маскирани кукери. Те спират край домовете като огласят въздуха със силен звук на звънци, прогонвайки по този начин злите духове. После се събират в центъра на площада и представят обичая “Прошка”. Вечерта, на всяко кръстовище се пали огън, който присъстващите прескачат, за да имат здраве през цялата година.

ФЕВРУАРИ