A+ / A-

ЯНУАРИ

ЯНУАРИ

Международен кукерски фестивал

град Разлог 

На централния градски площад се провежда Кукерски  карнавал. Разложкият карнавал има състезателен характер и се провежда под знака на надпреварата между отделните групи. Съществува ограничение в числеността на съставите – до 50 участника за българските състави, а за групите от чужбина – до 30. Видни етнографи и специалисти по фолклор определят трите най-добре представили се групи. Награди получават още най-малкият и най-възрастният участник в кукерския фестивал, връчва се и отличие за най-оригинален костюм.

Кукерски фестивал

08.01. град Благоевград

На 8 януари /неделя/  от 10.30 ч. на площад „Г. Измирлиев“ в Благоевград  се провежда традиционният кукерски фестивал под егидата на Община Благоевград, като за четвърта поредна година улиците и площадите на града ще бъдат озарени от пъстрите кукерски и сурвакарски танци.
В тазгодишния спектакъл участие са заявили повече от 1200 кукери, разделени в 11 групи, а Общината - от своя страна, е предвидила награди за най-добрите в различни категории, като „Най-млад кукер“, Най-добра маска“, „Най-масова група“ и други..

Фестивал на кукерски маскарадни игри

14.01. град Симитли

По традиция проявата се осъществява под патронажа на кмета на Община Симитли и събира около 2000 участници и поне 10 000 души публика. Всяка година професионално жури оценява дефилиращите с атрактивната си външност кукери и определя победители в следните категории: най-оригинален кукерски костюм; най-добре представени сурвакарски обичаи; за цялостно представяне, както и за най-млад и най-възрастен участник.

Балон Фиеста

19-21.01.град Разлог

Шоуто включва преполетен брифинг с екипажите и осигуряващите и полети в района. Освен това в края на балон фиестата се провежда огнено балон щоу и фойерверки.

Международен фестивал на маскарадните игри” Сурва”

27.01. град Перник

Основаването на този фестивал е през 1965 година, като от 1985 той вече е и с международно участие. Засилено присъствие на гости от далечни азиатски и африкански страни се наблюдава особено през последните няколко години, като участниците пристигат тук най-вече заради красивите емоции, които ги очакват, веселбата и гарантираното настроение, което блика от пъстроцветните маски и костюми. 
Групите от чужбина обичайно се включват извън състезателната програма, а за нашенските състави са въведени четири възрастови категории: сурвакарски групи от 3 до 14 годишна възраст; кукерски групи от 3 до 14 години; сурвакарски групи с участници над 14 години; кукерски групи с участници над 14 години.

 

 

 

ЯНУАРИ