A+ / A-

Враца

Враца

Град Враца се намира на около 112 км северно от София, 40 км югоизточно от Монтана и на 14 км северозападно от Мездра(по път). Населението на града към 2009 година е 61 011 жители. Населението на града към 2011 г. наброява 60 692 души, което го поставя на първо място в Северозападна и на 17-то в цяла България.

Местоположение:

Град Враца е разположен в полите на Врачанския балкан. Враца е отправна точка към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика. Градът се намира на 370 м над морското равнище. Най-северните жилищни и промишлени квартали на града са на 340 м надм. височина, докато най-южните, по течението на р. Лева, са на 400 м надм. височина.

Забележителности:

Проход „Вратцата”.На мястото, където река Лева минава през планинския масив, с времето се е образувал приказен проход. Високите вертикални скали са предпочитано място за екстремен туризъм. Високата 400 метра скала „Стената” е подходяща за алпинизъм и за търсачите на силни усещания. В района се организират много национални и международни състезания по скално катерене, които привличат множество запалени екстремисти от Европа. Организират се и спускания с парашути, делта и парапланеризъм от хижа „Околчица”.
Национален парк Врачански балкан

Пещера Леденика- разположена на 16 км от Враца. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830м. През зимата и пролетта Предверната зала на очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. Температурата в пещерата варира от –7оС до –15оС, до 8оС във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Животинският свят е беден: прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паяци. Единствено тук може да се види насекомото “Леденикус” или “Светломразец”. Пещерата се обслужва от екскурзоводи и е отворена за посещение през цялата година.

Кулата на Месчиите - Тя представлява древна 13 метрова кула, разположена в непосредствена близост до площад Христо Ботев, където всяка година на 2 юни се провежда заря по случай Ботевите дни. Формата на кулата е правилна каменна призма. В края на 19-ти век кулата е била преустроена като градски часовник. Смята се, че кулата датира от 16-ти век.
Етнографско Възрожденския комплекс „Софроний Врачански” - паметник на културата е развита етнографска експозиция, представяща обичаите традициите на местното население през годините. 
Манастири – Черепишки Струпешки и Седемте Престола  са в близост до град Враца.

 

Враца

Хотели в Враца 
- 3* -
3 stars category
Хотел Хемус, Хотели в Враца


city
Хотел Хемус
курорт: Враца
категория: 3*
статус: активен

Хотелът е разположен в центъра на Враца, непосредствена близост до пешоходната и търговската зона. Хотелът разполага с 24 единични стаи, 35 двойни стаи, 7 големи спални и 4 малки спални, ...
виж още »