A+ / A-

Сливен

Сливен

 Град  в Югоизточна България, разположен в близост до Ямбол и Нова загора. Той е осмият по големина в страната и е административен център на Община Сливен и Област Сливен. Най голямото пристанище в България — това в Бургас — отстои на сто и два километра в източна посока от града.

Местоположение:

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина, с която започва Източна Стара планина. Сливен отстои на 280 км източно от столицата София, на 100 км от Бургас — най-голямото търговско пристанище в България, на 130 км от границите с Република Гърция и Република Турция. Предвижда се през Сливен да преминава трасето наПаневропейски транспортен коридор 8.[1]

 Климат:

Градът попада в зоната на преходно-континенталния климат и географски е разположен в подбалканското Сливенско поле. Има изразена четирисезонност — зимата е мека, лятото относително топло, есента е по-продължителна от пролетта. Характерен е падащият вятър бора, който духа при по-ниски температури в Северна България.

 Забележителности:

Старият Бряс - е дървото, от вида Ulmus kampestris (полски бряст), е на около 1000 години и е обявено за защитен обект, който се охранява от държавата. Той е остатък от Великата българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се простирала от Родопите до Черно море. 

Крепост Туида -ранновизантийска и средновековна крепост, чиито останки са разположени на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен, от който се открива неповторима гледка към величествените "Сини камъни" и към града.

Местност Карандила - част от природния  парк Сините камъни. На 10 км от града е. Тук е връх Българка - най-високият връх в природния парк и в Източна Стара планина. 

Природен парк Сините камъни -в парка се  намират множество природни забележителности, сред които т.нар. скални феномени. Местната флора и фауна е представена от различни видове, някои от които са включени в Червената книга на България. Парк „Сините камъни” е част от 100-те национални туристически обекта на България.

Паметник Хаджи Димитър е един от символите на града. Паметникът изобразява фигурата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър /3.60 м./ ярко се очертава на фона на “Сините камъни".

Сливен

Хотели в Сливен 
- 4* -
4 stars category
Хотел Империа, Хотели в Сливен


city
Хотел Империа
курорт: Сливен
категория: 4*
статус: активен

Хотелът се намира близо до Природен парк "Сините камъни" в Стара планина, на 15 минути до долна станция на лифт "Сливен-Карандила" и на 10 минути с кола от центъра на града.
виж още »
4 stars category
Хотел Национал Палас, Хотели в Сливен


city
Хотел Национал Палас
курорт: Сливен
категория: 4*
статус: активен

В центъра на града, в тихия архитектурен резерват "Добри Желязков - Фабрикаджията" е  разположен хотел Национал Палас.  Решен в стила на възрожденската архитектура той предлага ...
виж още »