A+ / A-

Видин

Видин

Вѝдин е областен град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. По данни той е  20-тият по големина град в България. Намира се на 210 км. от столицата - гр.София , като пътя минава през най-близкия му областен гр.Монтана (на 102км.) 

Климат:

Климатът на Видинска област е умерено - континентален със сравнително горещо лято и студена зима - средната януарска температура е около 0 градуса, а през юли средната температура е около 20 градуса по Целзий. Валежите са около 600 мм. годишно. Срещат се няколко реки - Тимок, Тополовица, Видбол, Войнишка, Арчар, Лом и др. Всички те извират от Стара планина и Предбалкана и се вливат в р. Дунав. В Предбалкана и Стара планина има широколистни гори. 

Транспортни връзки:

Видин е една от входните врати на България. Наличието на фериботна връзка по реката, преминаването през територията на общината на двата трансевропейски коридори № 4 и № 7 и общите граници с две съседни държави спомагат за създаването на възможности за износ на изделия от местната икономика и на цяла Северозападна България.

пристанище Видин - Север - от километър 793.500 до километър 793.800

автофериботен терминал - от километър 792.800 до километър 793.000

пристанище Видин – Център (пътническо пристанище) - от километър 789.900 до км 791.300

пристанище Видин – Юг - от километър 785 до километър 785.200

 

Забележителности:

Видин е град, богат на културни и исторически събития , и в последвие са запазени ценни исторически паметници:

Баба Вида - единствената съхранена до днес българска средновековна крепост ,строена през късното Средновековие върху руините на римската крепост Бонония. Има форма на неправилен трапец, по четирите ъгъла са разположени каменни кули. 

Турският конак ”Колука” е построен през втората половина на XVIII век. От 1956 г. сградата е преустроена за музей , чиито експозиции обхващат периода до 1878 г. Можете да посетите музея на адрес ул. "Общинска" № 2.

Паметникът на Бдинци е издигнат на централния площад на града в памет на загиналите офицери и войници през двете Балкански войни и Първата световна война.

  Кръстатата казарма е строена през 1801 г. Тя е масивна двуетажна сграда със застроена площ около 1260 кв. м. Всяко крило е с коридорна планова схема при различно разположение на помещенията.

 Катедралният храм "Св. Димитър" е втората по големина църква в България след Александър Невски , строен е през XVII в.

Еврейската синагога- построена през 1894 година и също е втората по големина в България, след софийската;

Музей "Конакът" - построен през през втората половина на  XVIII век, първоначално изпълзван от турците за полицейско управление. След Освобождението в нея се помещавала Община Видин.

 Видинскиятобщински театър, Художествената галерия, Мавзолеят на Екзарх Антим I, уникални църкви и сгради също са сред десетките паметници на културата и архитектурата, доказателство за значението на Видин през всички периоди на българската история.

Видин

Хотели в Видин 
- 3* -
3 stars category
Хотел Дунав, Хотели в Видин


citytravel
Хотел Дунав
курорт: Видин
категория: 3*
статус: активен

Хотел "Дунав" се намира в идеалния център на град Видин на 300 м от ж. п. гарата, на 250 метра от автогарата и 150 метра от речната гара. Разполага с 4 единични стаи, 24 двойни стаи, 4 тройни...
виж още »
- 1* -
1 stars category
Бонония, Хотели в Видин


citytravel
Бонония
курорт: Видин
категория: 1*
статус: активен

Хотелски комплекс „ Бонония” се намира на самия централен площад, в сърцето на красивия исторически град Видин, само на метри от река Дунав и в непосредствена близост до крайдунавския...
виж още »