A+ / A-

Полезна информация, USB-Travel

Полезна информация

В България се преплитат култура , природа  и несравнима топлота. Климатът на България е умереноконтинентален, с 4 сезона. Средната годишна температура е 10,5 С, средната температура през януари е около 0 С,  а през лятото е около 30 С . Природата е уникална и живописна. От красивите пясъчни плажове на Черно море с черноморските курорти до високите планини и ски курортите на световно ниво. Летните морски курорти са любима дестинация за много туристи от Англия, Германия, Австрия, Франция, Белгия, Норвегия, Швеция, Финландия, Русия, Чехия, Полша, Словакия и много др. Валутата на страната е български лев свързан чрез валутен борд с еврото. В страната има множество резервати и минерални извори. България е страна с парламентарна демокрация и президент.. Религията на българите е християнска- източно православна 87 %, но има и мюсюлмани 12 % и католици. Административното разделение е на 28 области. Най- високият връх е Мусала- 2925 м над морското равнище, а най- голямата равнина е Дунавската. 

    Ако обичате да пътувате, да виждате разнообразие и да почувствате духа на традициите- това е мястото!

Плюс за всеки пътуващ турист е фактът че е малка по големина, това позволява за кратко време да се достигне до всяко кътче на страната. Ето и приблизително изчислени  разстояния на по- големите ни градове:

София- Пловдив- 147км, за около час и 37 мин.

София- Бургас- 411 км, за около 5 часа                                                                                        

София- Варна- 444км. за около 5 часа и 50 мин.

София- Русе- 313 км, за около 4 часа и 27 мин.

София- Велико Търново - 222км, за около 3 часа

Празникът- това е лицето на народа. Няма по- добър начин да усетите българския дух, освен да бъдете на празничен ден! Българинът особено цени и съхранява своите традиции. Празничната среда в града е изключително наситена на емоции.

Официални празници на България:

Нова година-01 януари, Богоявление- 6 януари, Бабин ден- 8 януари, Свети Валентин- 14 февруари, Трифон Зарезан-14 февруари, Сирни Заговезни -26 февруари, Баба Марта- 1 март, Денят на освобождението на България -3 март, Международен ден на жената- 8 март, Ден на хумора и шегата- 01 април, Цветница- 08 април, Великден- 15 април, Ден на труда- 1 май,Гергьовден- 6 май, Ден на българската просвета,култура и славянската писменност- 24 май, Международен ден на детето- 1 юни, Ден на съединението- 6 септември, Ден на независимостта на България- 22 септември, Ден на народните будители- 1 ноември, Никулден- 6 декември Студентски празник- 8 декемри, Бъдни вечер- 24 декември, Коледа- 25 декември.

Полезно