A+ / A-

Хисаря

Хисаря

   Град Хисаря е разположен в централната част на България, на 40 км северно от Пловдив и на около 180 км източно от София. Хисаря е известен с лечебните си минерални води - 16 естествени минерални извора и шест сондирани. Градът е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Климатът тук е мек и благоприятен, а забележително явление е липсата на мъгли. Поради тази причина градът е известен като едно от най-слънчевите места в България. Средната юлска температура е 21.4°С, а средната януарска температура 1.1°С. Минималните януарски температури са от -10°С до -11°С.

   Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още от V в. пр.н.е. и по-късно тракийско селище от ІV-ІІІ в. пр.н.е.

Забележителности:

   Територията на града, с всички запазени паметници на културата крепостна стена, амфитеатър, обществени сгради, християнски базилики, казармени помещения, вили, терми и римска гробница е национален археологически резерват „Диоклецианопол“.

   В центъра на града се намира забележителният със своите стенописи православен храм „Свети Панталеймон”, построен през 1889 г. Интересен е и най-старият (от 1845 г.) православен храм „Свети Димитър” в квартал Веригово. В Хисаря има още един православен храм, две католически църкви и джамия.

   Районът около Хисаря е богат на археологически паметници и от тракийския период. Край село Старосел се намира най-големият Тракийски култов комплекс в България, датиран от V - VІ в. пр.н.е. На 22 км на север от него, под връх Кози грамади, се проучва тракийска владетелска резиденция, а до село Кръстевич - тракийско търговско средище от VІ - ІV в. пр.н.е.

   Пътят за Старосел преминава през село Старо Железаре, където може да посетите „Дома на традициите” - етнографска експозиция на обичаите и традициите в региона, с демонстрации на старинни дейности от бита и дегустации на домашно приготвени ястия.

   Минералните води, с които е прочут Хисаря, лекуват бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и болести на опорно-двигателния апарат. Използват се за питейно лечение и водни процедури за профилактика и рехабилитация на заболяванията, в комбинация с физиотерапия и диетично хранене. 

Хисаря

Хотели в Хисаря 
- 4* -
4 stars category
Сана СПА хотел, Хотели в Хисаря


spa
Сана СПА хотел
курорт: Хисаря
категория: 4*
статус: активен

Хотел Сана Спа Искате ли да избягате от напрегнатото ежедневие, от всичките си грижи? Хотел Сана Спа ще ви помогне  да забравите за всичко и да се насладите на една истинска почивка, като...
виж още »
4 stars category
Спа Клуб Централ, Хотели в Хисаря


spa
Спа Клуб Централ
курорт: Хисаря
категория: 4*
статус: активен

Желаете ли да се насладите на една незабравима почивка? Допада ли ви съчетанието от съвремие и античност?
виж още »
4 stars category
Хисар, Хотели в Хисаря


spa
Хисар
курорт: Хисаря
категория: 4*
статус: активен

СПА хотел Хисар се намира само на 160 км. от София, на около 2, 30 ч. път от летището на София, и на 40 км. от  град Пловдив. Разположен е в един от най- красивите паркове на град Хисар, ...
виж още »
- 3* -
3 stars category
Аугуста, Хотели в Хисаря


spa
Аугуста
курорт: Хисаря
категория: 3*
статус: активен

 
виж още »
3 stars category
Чинар, Хотели в Хисаря


spa
Чинар
курорт: Хисаря
категория: 3*
статус: активен

Чинар***, Хисар     Спа Хотел Чинар е разположен в сърцето на Хисаря. Намира се на 40 км от Пловдив и 170 км. от София. Хотелът е луксозно и стилно обзаведен и целогодишно предлага на...
виж още »